Aromaty i emulsje napojowe, barwniki, naturalne oleorezyny i przyprawy – Dobopack Trading

 Barwniki |  Emulsje napojowe |  Aromaty proszkowe |  Aromaty płynne |  Przyprawy |  Oleorezyny |  Firma Dobopack |  Zapytania

Barwniki spożywcze, do produktów kosmetycznych i farmaceutycznych

LOGO

Firmy zainteresowane naszą ofertą: aromatami, emulsjami napojowymi, barwnikami spożywczymi oraz naturalnymi przyprawami i oleorezynami
prosimy o przesyłanie zapytań bezpośrednio z naszego serwisu

Dyspersje glicerynowe, olejowe i cukrowe laków barwników

Amarant - E123

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu odcień niebieskawo-czerwony dostarczany jako rozpuszczalna sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny aluminiowy lak są również dozwolone. Proszek i granulat mają odcień czerwono-brązowy.

2. Charakterystyka fizyczna

Niebieskawo-czerwony barwnik z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i światło. Ma dobrą wytrzymałość na kwasy owocowe i benzoesowe ale wykazuje zanik w obecności dwutlenku siarki i kwasu askorbinowego oraz w środowisku zasadowym, w którym zwiększy się jego odcień niebieski. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 7%, wzrasta do około 10% przy 100°C. Jest bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu i w glikolu propylenowym, około 0,4%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

W krajach UE stosowanie amarantu ograniczone jest do następujących produktów: Americano - maksymalnie 100 mg/litr. Aperitify, napoje alkoholowe (razem z produktami zawierającymi mniej niż 15% alkoholu) - maksymalnie 30 mg/litr. Kawior - maksymalnie 30 mg/litr. Przed wprowadzeniem ograniczeń, amarant był szeroko stosowany do: Napojów bezalkoholowych, lodów, konserw, produktów puszkowanych, wyrobów cukierniczych - przeciętnie od 30 do 120 mg/kg. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 16185).

Azorubina (Karmoizyna) - E122

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu niebieskawo-czerwony, mniej niebieskawy w odcieniu od amarantu. Dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny aluminiowy lak są również dozwolone. Proszek i granulat mają kasztanowo-czerwony odcień. Lak aluminium (pigment) to niebieskawo-czerwony proszek.

2. Charakterystyka fizyczna

Jasny, niebieskawo-czerwony barwnik z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i światło. Ma dobrą wytrzymałość na kwasy owocowe i benzoesowe oraz na obecność dwutlenku siarki. Nie zanika w środowisku zasadowym. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 8% i około 1% w glikolu propylenowym. Jest bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu i nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze - w krajach UE stosowanie azorubiny dla tych produktów ograniczone jest do 50 mg/kg. Inne zastosowania - w innych zastosowaniach może być używany z maksymalnymi dozwolonymi dawkami. Przeciętne dawkowanie wynosi od 20 do 120 mg/kg. Jest stosowany do produktów puszkowanych, napojów bezalkoholowych, konserw i wyrobów cukierniczych jako szeroko stosowany czerwony kolor. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 14720).

Błękit brylantowy - E133

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasny zielonkawo-niebieski kolor dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak aluminiowy (pigment) są dozwolone. Proszek i granulat mają czerwonawo-niebieski odcień. Lak aluminiowy to jasny zielonkawo-niebieski proszek (pigment).

2. Charakterystyka fizyczna

Jasny zielonkawo-niebieski barwnik w roztworze z wysoką zdolnością barwienia. Wykazuje dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i dostateczną na światło. Wytrzymałość na dwutlenek siarki i benzoesan sodu jest dobra. Wykazuje nieznaczny zanik z 1% askorbiną i w warunkach alkalicznych powyżej pH 7. Wykazuje dobrą zgodność z większością składników spożywczych. Nie zostanie zdegradowany przez redukujące bakterie w produktach mleczarskich oraz przez mikroflorę jelit. Rozpuszczalność w wodzie, glikolu propylenowym i 25% etanolu wynosi około 20%. Rozpuszczalność w 100% etanolu wynosi około 0,15% przy 25°C wzrasta do 0,25% przy 60°C. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Błękit brylantowy FCF to bardzo dobry uniwersalny zielonkawo-niebieski barwnik dozwolony w krajach UE do stosowania z maksymalnymi dozwolonymi dawkami dla różnych napojów i produktów spożywczych. Jest dozwolony w USA. Posiada tam certyfikat i oficjalnie nazywa się: FD & C Blue No. 1, ale tylko partie zatwierdzone przez FDA mogą być używane. Przeciętne dawkowanie wynosi od 10 do 100 mg/kg. Stosuje się do napojów bezalkoholowych, produktów puszkowanych i wypieków oraz wyrobów cukierniczych, deserów i lodów. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej (Colour Index 42090).

Błękit patentowy - E131

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu kolor ciemnoniebiesko-fioletowy. Dostarczany jako sól sodowa. W krajach UE dozwolone są również sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak aluminiowy (pigment). Proszek i granulat mają ciemny niebieski odcień.

2. Charakterystyka fizyczna

Czystość handlowa równa lub większa od 85%. Rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w etanolu. Odporny na działanie światła i temperatury, mniej na zasady i dwutlenek siarki. Wrażliwy na działanie kwasów.

3. Zastosowanie

Zgodnie z przepisami UE jest dopuszczony do stosowania w większości środków spożywczych, jednak ze względu na stosunkowo wysoką cenę w porównaniu z innymi jest rzadko stosowany. (Colour Index 42051).

Brąz HT

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu kolor czerwonawo - brązowy. Dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak aluminiowy są również dozwolone.

2. Charakterystyka fizyczna

Barwnik czerwonawo - brązowy. Ma w roztworze doskonałą wytrzymałość na temperaturę i światło. Wykazuje świetną wytrzymałość na kwasy owocowe i benzoesowe, jak i na środowisko zasadowe. Kolor nieco zanika w obecności dwutlenku siarki. Rozpuszczalność w wodzie wynosi około 20%, w glikolu propylenowym około 15%. Jest nierozpuszczalny w etanolu i olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Uniwersalny czerwonawo - brązowy barwnik spożywczy, mający szeroki zakres zastosowań. W krajach UE stosuje się głównie w: aromatyzowanych napojach bezalkoholowych, lodach, wyrobach piekarniczych i wyrobach cukierniczych - w dawkach do 50 mg/kg. Poza ograniczeniami, dawkowania od 150 do 200 mg/kg stosowane są dla zachowania wyraźnego czekoladowego koloru, szczególnie wypieków. Dzięki doskonałej odporności na ciepło - główne zastosowanie przy wypiekach. Nie jest dozwolony do użytku w USA. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Nie jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach (C. I. 20285).

Ciemny Brąz Czekoladowy

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Czerń brylantowa PN - E151

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu odcień niebieskawo-fioletowy.
Dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak (pigment) są również dozwolone. Proszek i granulat mają czarny odcień.

2. Charakterystyka fizyczna

Niebieskawo-fioletowy barwnik ma dobrą odporność na światło ale słabą na wysoką temperaturę. Ma dobrą odporność na kwaśne i alkaliczne warunki, ale zanika w obecności kwasu askorbinowego i dwutlenku siarki.

3. Zastosowanie

Uniwersalny barwnik dozwolony w krajach UE do stosowania z maksymalnymi dozwolonymi dawkami dla różnych napojów i produktów spożywczych. Nie jest dozwolony w USA. Ma słabą wytrzymałość na wysokie temperatury ale jest stosowany do uwydatniania koloru niektórych produktów z ikry rybiej i niektórych wyrobów cukierniczych. Przeciętne dawkowanie wynosi od 20 mg/kg do 300 mg/kg. Jest czasami używany w mieszankach barwników syntetycznych. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami (C.I. 28440).

Czerwień 2G - E128

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasno-czerwony odcień dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. Proszek i granulat mają ciemno-czerwony odcień.

2. Charakterystyka fizyczna

Jasno-czerwony barwnik z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i doskonałą na światło. Ma dobrą wytrzymałość na kwasy owocowe i benzoesowe i bardzo dobrą na środowisko zasadowe. Jest odporny na zanik w obecności dwutlenku siarki i kwasu askorbinowego. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 18%, przy 60°C 20%. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym wynosi około 3%. Jest nierozpuszczalny w etanolu i olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

W krajach UE stosowanie czerwieni 2G do środków spożywczych jest aktualnie niedozwolone. Dopuszczony tylko do kosmetyków nie kontaktujących się ze śluzówką (Colour Index 18050)

Czerwień Allura AC - E129

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu odcień pomarańczowo-czerwony. Dostarczany jako rozpuszczalna sól sodowa. W krajach UE są dozwolone sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak aluminiowy (pigment). Proszek i granulat mają odcień ciemno-czerwony.

2. Charakterystyka fizyczna

Barwnik pomarańczowo-czerwony z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i dobrą na światło, nie jest trwały w warunkach destylacji. Ma bardzo dobrą trwałość w obecności kwasów owocowych i benzoesowych, i dobrą w obecności dwutlenku siarki i kwasu askorbinowego. W obecności kwasów askorbinowych zawartych w napojach bezalkoholowych jest jednym z najbardziej stabilnych syntetycznych barwników czerwonych. Można to tłumaczyć degradacją pod wpływem czynników redukujących i utleniających. W warunkach alkalicznych staje się bardziej niebieski. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi około 22%, przy 60°C około 25%. Rozpuszczalność w 25% etanolu przy 25°C wynosi około 9,5% i przy 60°C wynosi około 0,22%. W 100% etanolu wynosi około 0,001% przy 25°C i 0,05% przy 60°C. Rozpuszczalność w 100% glikolu propylenowym wynosi około1,5% przy 25°C. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Czerwień Allura AC to uniwersalny żółtawo-czerwony barwnik spożywczy dozwolony w krajach UE do stosowania z maksymalnymi dozwolonymi dla różnych napojów i produktów spożywczych dawkami. Istnieją jednak pewne zastrzeżenia dotyczące stosowania. Jest dozwolony w USA. Posiada tam certyfikat i oficjalnie nazywa się: FD & C Red No. 40. Przeciętne dawkowanie wynosi od 50 do100 mg/kg. Nie powstają jasne przebarwienia i pęcherzyki przy mieszaniu z innymi kolorami. Stosuje się do napojów bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów, lodów, mięsnych i rybnych produktów. W napojach bezalkoholowych ilość 5mg/litr i powyżej wykazuje dobrą odporność na kwas askorbinowy w ilości około 60 mg/litr. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do wszystkich kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej (Colour Index 16035)

Czerwień koszenilowa (Pąs 4R) - E124

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasno-czerwony odcień dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny aluminiowy lak są również dozwolone. Proszek i granulat mają odcień ciemno-czerwony. Lak aluminiowy (pigment) ma postać jasno-czerwonego proszku.

2. Charakterystyka fizyczna

Barwnik jasno-czerwony z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i światło. Ma dobrą wytrzymałość na kwasy owocowe i benzoesowe ale słabą na środowisko zasadowe. Wykazuje zanik w obecności dwutlenku siarki i kwasu askorbinowego. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 14%, przy 60°C 25%. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym wynosi około 4% przy 25°C i około 5% w 20% etanolu. Jest bardzo słabo rozpuszczalny w czystym etanolu. Nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe, lody, desery, wyroby piekarnicze i cukiernicze - w krajach UE, stosowanie czerwieni koszenilowej 4R ograniczone jest do 50 mg/kg. W innych zastosowaniach może być stosowany do maksymalnych dozwolonych poziomów. Przeciętne dawkowanie wynosi od 40 do 60 mg/kg. Wyroby cukiernicze i sery - szeroko stosowany barwnik jasno-czerwony. Skórki serów, polewy cukiernicze i tabletki (leki) - do barwienia tych produktów stosuje się nierozpuszczalny lak aluminiowy. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 16255).

Czerwień Wiśniowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Czerwień Winogronowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Erytrozyna - E127

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasny niebieskawo-czerwony odcień dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny aluminiowy lak są również dozwolone. Proszek i granulat mają jasno-czerwony odcień.

2. Charakterystyka fizyczna

Jasny niebieskawo-czerwony barwnik z dobrą wytrzymałością na wysoką temperaturę i słabą na światło. Barwnik jest łatwo wytrącany z roztworu przez kwasy. Ma doskonałą wytrzymałość na dwutlenek siarki, i dobrą na środowisko zasadowe. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 9%, przy 60°C 17%. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym wynosi około 20%. Jest nierozpuszczalny w czystym etanolu, ale w 25% etanolu rozpuszczalność wynosi około 8%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

W krajach UE stosowanie erytrozyny dozwolone jest tylko do następujących produktów: koktajli i wiśni kandyzowanych - maksymalnie 200 mg/kg, wiśni Bigarreux w syropie i wiśni koktajlowych - maksymalnie 150 mg/kg. Stosowany jest dlatego, że jest jedynym barwnikiem nadającym się do barwienia wiśni poprzez namaczanie; potem może być wprowadzony do owoców poprzez kwas owocowy w syropie, osadzając kwas erytrozynowy wewnątrz owocu. Kolor nie wydostanie się z wiśni i nie zabarwi syropu ani innych owoców. Tradycyjnie Erytrozyna ważna była w: produkcji wyrobów mięsnych, zwłaszcza kiełbas - z uwagi na wytrzymałość na dwutlenek siarki, produkcji konserw mięsnych - z uwagi na dużą wytrzymałość cieplną, polewach cukierniczych - z uwagi na jasny różowy odcień laka barwnika była szeroko stosowana w tych produktach. Lak barwnika nie jest dopuszczony do stosowania w USA. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 45430).

Fiolet

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Indygotyna - E132

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu głęboki niebieski kolor. Dostarczany jako sól sodowa. W krajach UE sole wapnia i potasu oraz nierozpuszczalny lak aluminiowy (pigment) są również dozwolone. Proszek i granulat mają ciemny niebieski odcień.

2. Charakterystyka fizyczna

Głęboki niebieski kolor w roztworze ze słabą odpornością na światło, wysoką temperaturę i bardzo słabą zgodnością z wieloma składnikami spożywczymi. Jest odporny na światło w aplikacjach zawierających małą ilość wody. Wykazuje dostrzegalny zanik przy pH 5 i niższym, znaczny przy pH 7 i całkowity zanik przy pH 8. Wykazuje słabą wytrzymałość na kwasy benzoesowy i askorbinowy i całkowicie zanika przy 25 ppm dwutlenku siarki. Zanika w 10% roztworze dekstrozy, lekki zanik wykazuje w 10% roztworze sacharozy. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi około 1,6%, przy 60°C wynosi 2,2%. Rozpuszczalność w 25% etanolu wynosi około 0,5%, w glikolu propylenowym 0,1%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Indygotyna to uniwersalny niebieski barwnik spożywczy dozwolony w krajach UE do stosowania z maksymalnymi dozwolonymi dla różnych napojów i produktów spożywczych dawkami. Istnieją jednak pewne zastrzeżenia dotyczące stosowania. Jest dozwolony w USA. Posiada tam certyfikat i oficjalnie nazywa się: FD & C Blue No. 2. Przeciętne dawkowanie wynosi od 50 do 200 mg/kg. Jest stosowany do wielu produktów, ale jego słaba wytrzymałość na światło w procesach z zastosowaniem wody ogranicza jego stosowanie. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 73015).

Tartrazyna - E102

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu kolor jasno-żółty, cytrynowy. Barwnik normalnie dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. Sole wapnia i potasu są również dozwolone w UE. Suchy proszek i granulat mają odcień pomarańczowy. Nierozpuszczalny lak aluminiowy tartrazyny jest również dostępny jako jasnożółty pigment.

2. Charakterystyka fizyczna

Wytrzymałość na ciepło jest doskonała do około 105°C i bardzo dobra do 205°C. Wytrzymałość na światło jest dobra. W normalnym pH produktów, odcień jest stabilny. Kolor jest stabilny w warunkach kwaśnych, ale zanika w 10% roztworze wodorotlenku sodu. W wysokim pH odcień zaczerwieni się. Ma dobrą odporność na utlenianie ale zaniknie w obecności 1% kwasu askorbinowego i przy poziomach powyżej 25 ppm dwutlenku siarki. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C i 60°C wynosi 20%. Rozpuszczalność w 20% etanolu przy 25°C wynosi około 10%, przy 60°C wynosi około 14%. Jest nierozpuszczalny w 100% etanolu przy 25°C, przy 60°C rozpuszczalność jest mniejsza niż 0,001%. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym wynosi około 6,5%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Uniwersalny barwnik spożywczy, mający szeroki zakres zastosowań. Napoje bezalkoholowe - przeciętne dawkowanie 30 mg/kg, maksymalne 100 mg/kg według przepisów państw UE. Wyroby cukiernicze - przeciętne dawkowanie 60 mg/kg, maksymalne 300 mg/kg w państwach UE. Barwnik powinien być dodany w procesie produkcji jak najpóźniej, aby uniknąć przegrzania. Normalnie dodawany jest z aromatami. Dekoracje i polewy - często wymagają mocnego wybarwienia; dawkowanie od 50 mg/kg do 200 mg/kg nie jest rzadkością. Maksymalne dozwolone dawkowanie w krajach UE wynosi 500 mg/kg. Dla produktów na bazie tłuszczu właściwszy jest lak aluminiowy.Galaretki - przeciętne dawkowanie od 20 do 50 mg/kg, maksymalne 150 mg/kg w UE. Wypieki - przeciętne dawkowanie od 30 do 70 mg/kg, maksymalne 200 mg/kg w UE. Produkty puszkowane - tartrazyna wytrzymuje wysokie temperatury przy produkcji wyrobów puszkowanych, jednak możliwa jest niewielka utrata barwy. Maksymalny poziom dawkowania przy produkcji wynosi 100 mg/kg, normalnie razem z błękitem brylantowym FCF E133 lub z zielenią S E142. Wędzona ryba - tartrazyna jest stosowana dla uzyskania żółtego koloru w połączeniu z wędzonymi filetami łupacza. Dawkowanie wynosi około 40 mg/kg. Barwnik dodaje się do solanki, w której ryba jest moczona przed wędzeniem. Marynaty, sosy i przyprawy - mogą być barwione tartrazyną przy maksymalnym dawkowaniu 500 mg/kg. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony również do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej (Colour Index 19140).

Zieleń Cukrowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Zieleń Groszkowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Zieleń Lazurowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Zieleń Miętowa

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Mieszanka barwników syntetycznych wodnorozpuszczalnych.

Żółcień chinolinowa - E104

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasny zielonkawo-żółty odcień. Dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. Sole wapnia i potasu są również dozwolone w krajach UE. Suchy proszek i granulat mają zielono-żółty odcień. Nierozpuszczalny aluminiowy lak (pigment) ma jasny zielonkawo-żółty kolor.

2. Charakterystyka fizyczna

Wytrzymałość na wysoką temperaturę jest dobra. Wytrzymałość na światło jest bardzo dobra w większości zastosowań ale jest mniejsza w warunkach zasadowych. Barwnik wytrąca się i tym samym zanika w obecności kwasu benzoesowego. Jest odporny na zanik w obecności kwasu askorbinowego w napojach przy dawkowaniu 5 mg/litr i większym. Jest stabilny w obecności kwasów owocowych i dwutlenku siarki. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 14%, podobnie przy 60°C. Rozpuszczalność w 20% etanolu przy 25°C jest mniejsza niż 0,1%, w 100% etanolu jest nierozpuszczalny. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym jest mniejsza niż 0.1%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Uniwersalny barwnik spożywczy, mający szeroki zakres zastosowań. Przeciętne dawkowanie w większości zastosowań wynosi od 50 do 100 mg/kg. Napoje bezalkoholowe - przeciętne dawkowanie 40 mg/kg. Maksymalne 100 mg/kg. Kwasy benzoesowe mogą powodować zanik. Desery, lody, mrożone wyroby cukiernicze - maksymalne dawkowanie dla krajów UE wynosi 300 mg/kg. Dekoracje i polewy - często wymagają jasnego zabarwienia, maksymalne dozwolone w UE dawkowanie wynosi 500 mg/kg. Dla produktów na bazie tłuszczu lepszy jest lak aluminiowy. Wypieki - maksymalne dawkowanie dla krajów UE wynosi 200 mg/kg. Marynaty, sosy i przyprawy - mogą być barwione przy maksymalnym dawkowaniu 500 mg/kg w UE. W USA jest dozwolony dla lekarstw i kosmetyków tylko z certyfikatem FDA jako FD & C Yellow No. 10. Barwnik jest mieszaniną produktu mono i dwusulfonowanego. Specyfikacje FDA różnią się od specyfikacji UE i JEFCA od kiedy formy monosulfonowane uznano za najwłaściwsze. Żadna poszczególna partia barwnika nie spełnia jednocześnie warunków europejskich i amerykańskich specyfikacji. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 47005).

Żółcień pomarańczowa - E110

500 ppm 50 ppm 5 ppm

1. Opis

Odcień: Po rozpuszczeniu jasny odcień od żółtego do pomarańczowego w zależności od koncentracji. Dostarczany jako rozpuszczalna w wodzie sól sodowa. Suchy proszek i granulat mają ciemny pomarańczowo-czerwony odcień. Sole wapnia i potasu są również dozwolone w krajach UE. Nierozpuszczalny aluminiowy lak (pigment) ma kolor jasno pomarańczowy.

2. Charakterystyka fizyczna

Wytrzymałość na wysoką temperaturę jest dobra do około 205°C. Wytrzymałość na światło jest umiarkowanie dobra. Odporność na pH pomiędzy 3 a 8 jest dobra. Przy wysokim pH odcień jest czerwonawy. Odcień jest stabilny w kwaśnych warunkach ale w 10% roztworze wodorotlenku sodu wykazuje lekki zanik. Kolor jest stabilny w obecności kwasu benzoesowego ale wykazuje znaczny zanik w 1% kwasie askorbinowym i dostrzegalny zanik przy 25 ppm i powyżej dwutlenku siarki. Barwnik może wytrącać się z roztworu w obecności jonów wapnia, w ten sposób może zanikać. Istnieją odmiany żółcieni pomarańczowej bardziej odporne na obecność wapnia. Rozpuszczalność w wodzie przy 25°C wynosi 19% a przy 60°C jest 20%. Rozpuszczalność w 20% etanolu wynosi około 20% przy 25°C i 60°C. Rozpuszczalność w glikolu propylenowym wynosi 2,2%. Jest nierozpuszczalny w olejach roślinnych.

3. Zastosowanie

Uniwersalny barwnik spożywczy, mający szeroki zakres zastosowań. Aromatyzowane napoje bezalkoholowe, lody, desery, wyroby piekarnicze i cukiernicze - w krajach UE maksymalne dozowanie wynosi 50 mg/kg; przeciętne dawkowanie to 40 mg/kg dla większości zastosowań. Napoje - okres przydatności do spożycia napoju jest wynikiem kompromisu. Z zawartością kwasu askorbinowego większą niż 60 mg/kg kolor będzie zanikać. W Polsce jest dopuszczony do stosowania w produktach spożywczych, zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dopuszczony do stosowania we wszystkich kosmetykach i wyrobach chemii gospodarczej. (Colour Index 15985).

Laki aluminiowe barwników syntetycznych

Pigmenty - wprowadzenie

Barwniki są związkami chemicznymi, których zdolność barwienia ujawnia się po rozpuszczeniu w rozpuszczalniku. Natomiast pigmenty są środkami nierozpuszczalnymi, które barwią przez dyspersję.

Pigmenty lakowe otrzymuje się przez naniesienie ich soli organicznych, jakimi są rozpuszczalne w wodzie barwniki, na podłoże z tlenku glinowego. Wówczas są one nierozpuszczalne w wodzie i w większości rozpuszczalników organicznych. Kształt i wielkość cząsteczek, zdolność dyspergowania oraz siła barwienia pigmentów zależą od sposobu przygotowania wodzianu tlenku glinowego oraz od warunków, w jakich barwnik jest nanoszony na podłoże.

Barwniki rozpuszczalne w wodzie nadają barwę dzięki całkowitej absorbcji barwnika przez materiał barwiony. Pigmenty zaś nadają barwę przez dyspersję w barwionym materiale oraz przez pokrywanie powierzchniowe.

Oferowane przez nas pigmenty lakowe są produkowane przy użyciu najnowszej technologii i najnowszych maszyn. Klienci otrzymują pigmenty lakowe o dużej sile barwienia, w jasnych czystych kolorach. Wynika to bezpośrednio z faktu, że cząsteczki naszych pigmentów lakowych są mniejsze i mają odpowiednio dobrany kształt. Pigment jest tym lepszy im drobniejsze i co za tym idzie bardziej liczne są jego cząsteczki. Mniejsze, drobniejsze cząsteczki pokryją większą powierzchnię dla światła odbitego.

Jeżeli używacie Państwo standardowych laków barwników, to zastosowanie oferowanych przez nas może zmniejszyć zużycie o 20-30%. W przypadku używania mniejszej ilości pigmentu zmniejszy się także ilość wilgoci wprowadzanej do produktu finalnego. Jest to szczególnie istotne w barwieniu tworzyw oraz opakowań do produktów spożywczych.

Typy pigmentów lakowych

Zawartość substancji barwiącej w oferowanych przez nas pigmentach lakowych zmienia się w zakresie od 12% do 40%. Otrzymanie stabilnej barwy z najmniejszą możliwą ilością wody wprowadzonej do barwionego produktu uzyskane zostało przy maksymalnej ilości substancji barwiącej zaabsorbowanej na podłożu wodzianu tlenku glinowego.

Do żywności, słodyczy oraz ciast używa się pigmentów lakowych o zawartości substancji barwiącej od 12% do 17%. Do tabletek, kapsułek oraz do tworzywowych opakowań do produktów spożywczych zaleca się pigmenty o zawartości substancji barwiącej powyżej 22%. Pigmenty lakowe zawierające 32% do 40% są stosowane do produkcji atramentu, wyrobów z tworzyw oraz do produkcji folii do owijania.

Zastosowania pigmentów

Pigmenty są związkami adsorpcyjnymi względnie obojętnymi chemicznie i dlatego można je łatwo przystosować do różnorodnych zastosowań. W odpowiedzi na wzrastające zapotrzebowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym oraz w związanym z nimi przemyśle opakowań wciąż odkrywane są nowe zastosowania pigmentów.

Farmaceutyki

Pigmenty stosuje się do tabletek powlekanych oraz prasowanych, wilgotnych granulatów, zawiesin farmaceutycznych i maści celem nadania zwiększonej odporności na światło i przedłużenia trwałości.

Kosmetyki i środki higieny osobistej

Dzięki pigmentom można poprawić barwę produktów w tych zastosowaniach gdzie występują problemy z zanikaniem kolorów. Pigmenty zastosowane w kremach, pomadkach do ust, cieniach i kredkach do oczu, itp. pozwalają uzyskać kolory i odcienie niemożliwe do uzyskania przy zastosowaniu barwników rozpuszczalnych w wodzie.

Materiały opakowaniowe

Pigmenty są idealnymi środkami barwiącymi do folii z tworzywa, pokryć, wykładzin puszek, pojemników z tworzywa oraz do atramentu

Google
Web www.kolory.com


dojazd do Dobopaku